Για ένα Πανεπιστήμιο Ανθρώπινο, Αξιοκρατικό και Προοδευτικό...

 

Στις 22 του Μάρτη, η κάλπη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου «μίλησε»! «Μίλησε» και ανέδειξε για ακόμα μια χρονιά την Προοδευτική Κ.Φ. ως μια ισχυρή, αποφασιστική και υπεύθυνη φοιτητική παράταξη, κομμάτι από το μέλλον! Μια παράταξη που από την επομένη κιόλας των εκλογών βρίσκεται επί των επάλξεων πλάι στον φοιτητή για να αγωνιστεί, να υπερασπιστεί, να προαγάγει, με το φοιτητή, δικαιώματα αυτονόητα, που δυστυχώς όμως καταστρατηγούνται και καταλύονται στο βωμό εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων και των ημετέρων τους.

Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα των εκλογών της Φ.Ε. Πανεπιστημίου Κύπρου έχουν ως ακολούθως: ΠPOOΔEYTIKH Κ.Φ. 1188 ΨHΦOYΣ 36,15% (+0,9%) 8 έδρες, Πρωτοπορία 1491 Ψήφους 45.37% (+1,97%) 9 έδρες, Αναγέννηση 200 Ψήφους 6.09% (-4,82%) 1 έδρα, Αγώνας 116 Ψήφους 3.53% (-2,34%) 1 έδρα, ΑΦΕ 155 Ψήφους 4,56% (+0,16%) 1 έδρα και Ελάμ 136 Ψήφους 4,14% 1 έδρα.

Η Προοδευτική Κ.Φ. με την ποσοστιαία και αριθμητική άνοδο και την 8η έδρα για δεύτερη συνεχή χρονιά, συνεχίζει με τους φοιτητές, για τους φοιτητές. Η αλλαγή ίσως να μπορούσε να αποδοθεί ως κάτι το διαφορετικό, ως η μετάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη ή ως η αντικατάσταση του παλιού από το νέο. Έτσι κι εμείς, ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, οραματιστήκαμε και ονειρευόμαστε ένα μέλλον διαφορετικό, ελπιδοφόρο, αγωνιστικό, προοδευτικό, που να προνοεί ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους τους φοιτητές, ένα καλύτερο αύριο, που μοναχά θα προσφέρει και δεν θα στερεί από τον φοιτητή/τρια.

Αγωνιζόμαστε σήμερα, για να έχει ο φοιτητής του μέλλοντος όσα ο φοιτητής του παρόντος στερήθηκε, όπως άλλωστε πράττουμε διαχρονικά. Μαζί θα παλέψουμε για τη δωρεάν παροχή των κατάλληλων ακαδημαϊκών εγχειριδίων, την ανταλλαγή βιβλίων μεταξύ των φοιτητών και για μειωμένες τιμές σε βιβλία/εκτυπωτικά, μέσω της σύστασης του Συνεργατικού Φοιτητικού Βιβλιοπωλείου.

Μαζί θα πασχίσουμε για την αναβάθμιση της φοιτητικής ταυτότητας, προσφέροντας μειωμένες τιμές ή ακόμη και δωρεάν υπηρεσίες στους φοιτητές εκτός Πανεπιστημίου, καθώς και για τη μείωση του κόστους επανέκδοσης της στο μισό, σε περίπτωση απώλειας της. Μαζί θα διεκδικήσουμε τη μετεξέλιξη του Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας, σε ένα Κέντρο σύγχρονο, που θα φιλοξενεί εβδομαδιαία γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Μαζί θα αγωνιστούμε για τη δημιουργία «Κέντρου του Πολίτη» εντός του Πανεπιστημιακού χώρου, για την επέκταση των διαδρομών τα Σαββατοκύριακα από και προς το Πανεπιστήμιο κατά την περίοδο των εξετάσεων, για την εισαγωγή επιπλέον βραδινών δρομολογίων από και προς το Γενικό Νοσοκομείο.

Μαζί με τον φοιτητή θα τροχιοδρομήσουμε τη διαδικασία για τη μείωση των ενοικίων στις φοιτητικές εστίες και την άμεση υλοποίηση της Β' φάσης των εστιών, καθότι θεωρούμε πως ο αριθμός των φοιτητικών εστιών δεν είναι ο αναμενόμενος ώστε να καλύψει τις ανάγκες ενός Δημόσιου Πανεπιστημίου των 7000 και πέραν φοιτητών!

Μαζί θα προωθήσουμε την ενίσχυση του Σωματείου Ευημερίας για περαιτέρω στήριξη των απόρων συμφοιτητών μας, αυξάνοντας το ποσό που λαμβάνουν οι υφιστάμενοι φοιτητές και την αξιοκρατική αναβάθμιση και επέκταση της λίστας των δικαιούχων.

Μαζί θα υπερασπιστούμε τη θέση μας για επαναφορά των δωρεάν φύλλων εκτύπωσης από 200 σε 400 φύλλα, όπως και τη μείωση του κόστους εκτύπωσης της κάθε σελίδας. Θα αγωνιστούμε πλάι-πλάι για τη βελτίωση των Προγραμμάτων Σπουδών μας, βελτιώνοντας τον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας μας και επεκτείνοντας τα ακροατήρια στα Αθλήματα, όπως και σε άλλα μαθήματα.

Μαζί θα διεκδικήσουμε την επαναφορά των κριτηρίων για τα φοιτητικά επιδόματα, που παραχωρούνται στους φοιτητές κάθε χρόνο στη βάση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπου οι αιτήσεις αξιολογούνται μέσω συστήματος μοριοδότησης, καθώς και του κονδυλίου στα επίπεδα του 2012. Επιπρόσθετα, θα παλέψουμε ούτως ώστε οι λήπτες του φοιτητικού πακέτου να απαλλάσσονται από την καταβολή της υποχρεωτικής ασφάλισης.

Μαζί διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, προωθούμε, πασχίζουμε, προάγουμε, καταφέρνουμε, δικαιωνόμαστε, αλλάζουμε, βελτιώνουμε, βελτιωνόμαστε, ενισχύουμε, τολμούμε, ονειρευόμαστε, στηρίζουμε, κερδίζουμε, ισχυροποιούμε, εμποδίζουμε, προσφέρουμε, επεκτείνουμε, διορθώνουμε, πετυχαίνουμε, συνεχίζουμε...ΓΙΑΤΙ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!!! ΓΙΑΤΙ, "ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΙΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΚΤΙΖΟΥΝΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΡΧΗ" (Τεύκρος Ανθίας)

Καταληκτικά, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ όσους μας εμπιστεύτηκαν, μας στήριξαν, μας ενίσχυσαν, μας πίστεψαν, ισχυροποίησαν τη φωνή μας, έγιναν ένα με εμάς και ταυτόχρονα κομμάτι από το μέλλον που δικαίως μας ανήκει και τους διαβεβαιώνουμε πως όσα υποσχεθήκαμε θα ευοδωθούν, για ένα Πανεπιστήμιο Ανθρώπινο, Αξιοκρατικό και Προοδευτικό!!

Στο δρόμο που χαράκτηκε τον Οκτώβρη του 1974 σε ένα υπόγειο στα Εξάρχεια, βαδίζουμε σήμερα με βήμα σίγουρο και αισιόδοξο. Συνεχίζουμε με το λάβαρο της Αριστεράς αγέρωχο, τις γροθιές υψωμένες και τις κόκκινες καρδιές ψηλά! Αυτά τα 44 χρόνια ήταν μόνο η αρχή…

Δημήτρης Χαραλάμπους

Στέλεχος Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Πανεπιστημίου Κύπρου