photo g anakinwsi.jpg

Aνακοίνωση για το 44o Συνέδριο ΠΟΦΕΝ

Πραγματοποιήθηκε στις 27/12/17 το 44ο ετήσιο συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), με τη συμμετοχή εκατοντάδων αντιπροσώπων, από σπουδαστικά κέντρα της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Μέσα από τις διεργασίες του συνεδρίου ως Προοδευτική Κ.Φ. καταθέσαμε τις απόψεις μας για όλα τα θέματα που αφορούν την νεολαία και τους φοιτητές τόσο μέσα από τις ομιλίες των εκπροσώπων της παράταξης όσο και μέσα από τα ψηφίσματα που καταθέσαμε. Μέσα και από την ψήφιση των ψηφισμάτων καθορίστηκαν οι θέσεις και οι κατευθυντήριες γραμμές της ομοσπονδίας για τον επόμενο ένα χρόνο στα ζητήματα του Κυπριακού, των Φοιτητικών ζητημάτων, της Οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νέας Τάξης Πραγμάτων σε Διεθνές επίπεδο ενώ παράλληλα στάλθηκε και μήνυμα συμπαράταξης προς την ΤουρκοΚυπριακή Νεολαία.

Όπως προκύπτει και από τις θέσεις της Ομοσπονδίας, ως Προοδευτική Κ.Φ., θεωρούμε πως η ΠΟΦΕΝ συνεχίζει στον δρόμο της διεκδίκησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των φοιτητών αλλά και των κεκτημένων τους. Ενδυναμώνεται η θέληση και ο αγώνας των φοιτητών για λύση στο πλευρό του λαού μας, ενώ στέλνεται ξεκάθαρο μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, ότι, οι Τ/Κ δεν είναι εχθροί μας αλλά αντίθετα μαζί θα οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον στην κοινή μας πατρίδα. Τυτόχρονα διατρανώθηκε ότι η ΠΟΦΕΝ θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στα όργανα του ιμπεριαλισμού, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τα τα παρακλάδια του.

Ταυτόχρονα καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη διασπαστική στάση της Πρωτοπορίας, η οποία επέλεξε να είναι η μοναδική παράταξη που απείχε από το συνέδριο. Προφανώς και η φοιτητική παράταξη του ΔΗΣΥ αποφάσισε να θέσει υπεράνω τα μικροκομματικά της συμφέροντα επιλέγοντας το δρόμο της ρήξης και όχι της ενότητας του φοιτητικού κινήματος. Επέλεξαν, αντί να προχωρήσουμε μαζί στην εκδημοκρατικοποίηση μιας ιστορικής φοιτητικής ένωσης όπως αυτής της Θεσσαλονίκης, να δηλώσουν απών από το δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών. Εξόφθαλμα πλέον επιχειρείται από το συναγερμικό οικοδόμημα μια προσπάθεια υπονόμευσης της ΠΟΦΕΝ και συνακόλουθα του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος.

Το σημερινό συνέδριο της ΠΟΦΕΝ δεν αποτελεί, όπως θα επιθυμούσαν στη ΝΕΔΗΣΥ και στην Πρωτοπορία, ένα «κύκνειο άσμα», ούτε το διακατέχει η παρανομία. Το σημερινό συνέδριο αποτελεί ακόμα ένα σταθμό στη 44χρονη ιστορία της Ομοσπονδίας και σηματοδοτεί νέους αγώνες για υπεράσπιση των κεκτημένων μας, για να διεκδικήσουμε οι φοιτητές όλα όσα μας αξίζουν. Στο συνέδριο αντιλαλούσαν για ακόμα μια χρονιά η φωνή και τα αιτήματα της απανταχού φοιτητιώσας νεολαίας.

Να σημειώσουμε άλλωστε ότι σήμερα εκπροσωπήθηκαν και χαιρέτισαν το Συνέδριο, όπως πράττουν πάντα, η πολιτεία μέσω του Υπουργείου Παιδείας με ανάγνωση μηνύματος του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής που τυγχάνει και βουλευτής του ΔΗΣΥ, πολιτικά κόμματα συμπεριλαμβανομένου του ΔΗΣΥ, οργανώσεις νεολαίας, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.

Ανανεώνουμε το ραντεβού αγώνα, λοιπόν, με τους φοιτητές σε όλους τους χώρους σπουδών κόντρα στις πολιτικές που προσπαθούν να μας στερήσουν το δικαίωμα στην μόρφωση. Ανανεώνουμε τη θέληση μας για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Δηλώνουμε με στεντόρεια φωνή ότι η ΠΟΦΕΝ συνεχίζει στο δρόμο της αντίστασης και της διεκδίκησης.

 

Γραφείο Τύπου 

27/12/2017